واکسن اچ پی وی | چیستی، انواع، دلایل استفاده، تاثیر و عوارض جانبی
ویروس پاپیلومای انسانی که HPV نیز نامیده میشود، از طریق فعالیت جنسی منتقل شده و برخی از گونههای اچ پی وی باعث ایجاد زگیل تناسلی میشوند؛ سایر گونههای HPV میتوانند باعث سرطان شوند. در بیشتر مواقع، بدن میتواند HPV را پیدا کرده و از بین ببرد. اما اگر ویروس برای مدت طولانی در بدن بماند، میتواند باعث سرطان شود. واکسینه شدن در برابر اچ پی وی به پیشگیری از سرطان در مردان و زنان کمک کرده و از زگیل تناسلی و بیشتر موارد سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، آلت تناسلی یا مقعد محافظت میکند. در ادامه با مجله بیوزوم همراه باشید تا با ویروس HPV و واکسن آن بیشتر آشنا شویم.
HPV مخفف ویروس پاپیلومای انسانی است. اچ پی وی یک عفونت شایع مقاربتی است که معمولاً هیچ علامتی نشان نداده و خودبهخود از بین میرود، اما گاهی اوقات میتواند باعث بیماری جدی شود. این ویروس از طریق تماس نزدیک با پوست ناحیه تناسلی پخش شده و میتواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند. هر ساله در ایالات متحده، HPV باعث حدود 36000 مورد سرطان در مردان و زنان میشود.
واکسن چیست؟
واکسـن یک ابزار بیولوژیکی است که ایمنی اکتسابی فعال در برابر بیماریهای عفونی یا بدخیم خاص ایجاد میکند. ایمنی و اثربخشی واکسنها به طور گسترده مطالعه و تأیید شده است. واکسن از ویروسی ضعیفشدن ساخته شده است، بنابراین بیماریای که ویروس معمولاً ایجاد میکند، بروز نمیدهد. واکسن ویروس زنده به سیستم ایمنی بدن کمک میکند تا عفونت ناشی از نسخه ضعیف ویروس را شناسایی و مقابله کند. واکسیناسیون راهی ساده، ایمن و مؤثر برای محافظت افراد در برابر بیماریهای خطرناک قبل از مواجهه با آنها است. واکسن از سیستم دفاعی طبیعی بدن برای تقویت مقاومت در برابر عفونتهای خاص بهره میبرد و سیستم ایمنی را تقویت میکند.
واکسن اچ پی وی به چه دلیل استفاده میشود؟
واکسن اچ پی وی شانس ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را کاهش میدهد، یک ویروس رایج که از طریق تماس پوستی (معمولاً هنگام رابطه جنسی) منتقل میشود.
اکثر انواع اچ پی وی بیضرر بوده؛ اما برخی از انواع آن، با افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان مرتبط هستند، از جمله:
- سرطان دهانه رحم (Cervical cancer)
- سرطان دهان (Mouth cancer)
- سرطان مقعد (Anal cancer)
- سرطان آلت تناسلی (Penile cancer)
- سرطان واژن (Vaginal cancer)
HPV همچنین میتواند باعث زگیل تناسلی شود.
واکسن اچ پی وی برای چه کسانی مناسب است و در چه زمانی باید تزریق شود؟
واکسن Gardasil 9 که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید شده است، برای افراد 9 سال به بالا توصیه میشود. همچنین این واکسن را میتوان بهطور همزمان با سایر واکسنها تزریق کرد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) توصیه میکند که واکسیناسیون HPV بهصورت روتین در سن 11 یا 12 سالگی انجام شود. بهترین زمان برای دریافت واکسن پیش از شروع هرگونه فعالیت جنسی است. اگر فردی به HPV مبتلا شود، اثر واکسن ممکن است به میزان قابل توجهی کاهش یابد، زیرا واکسن به منظور پیشگیری از عفونتهای جدید طراحی شده است. در صورتی که فرد قبلاً به ویروس آلوده شده باشد، واکسن معمولاً کمکی به پاکسازی آن از بدن نمیکند.
تحقیقات نشان داده است که دریافت واکسن در سنین پایین با شروع زودتر فعالیت جنسی ارتباطی ندارد. افراد کمتر از 15 سال را میتوان با دو دوز به فاصله 6 تا 12 ماه واکسینه کرد. افرادی که سری واکسن را دیرتر در سنین 15 تا 26 سالگی شروع میکنند، باید سه دوز از واکسن را دریافت کنند. تزریق این واکسنها در طول شش ماه انجام میشود.
CDC واکسیناسیون HPV را برای همه افراد تا سن 26 سالگی که به طور کامل واکسینه نشدهاند، پیشنهاد میکند. FDA استفاده از Gardasil 9 را برای مردان و زنان 9 تا 45 ساله تایید کرده است.
چه کسانی نباید واکسن اچ پی وی دریافت کنند؟
افراد باید هرگونه آلرژی شدید خود را با پزشک در میان بگذارند. برخی از افراد نباید واکسن اچ پی وی را دریافت کنند اگر:
- تابهحال واکنش آلرژیک شدید و خطرناک به یکی از مواد واکسن اچ پی وی یا دوز قبلی آن داشتهاند.
- به مخمر حساسیت داشته باشند (در مورد واکسنهای گارداسیل و گارداسیل 9).
- باردار باشند.
واکسنهای اچ پی وی برای کودکانی که بیماری خفیفی دارند ایمن است، از جمله کسانی که سرماخوردگی، آبریزش بینی یا سرفه دارند. افراد مبتلا به بیماریهای متوسط یا شدید بهتر است تا بهبودی کامل صبر کنند.
انواع واکسن اچ پی وی
انواع مختلفی از واکسنهای اچ پی وی وجود دارد. به همین دلیل است که تزریق زودهنگام واکسن اچ پی وی توصیه میشود. این تزریق از کودکان قبل از تماس با ویروس محافظت میکند.
گارداسیل-9
Gardasil-9 یا 9vHPV واکسنی است که در ایالات متحده توزیع میشود. این واکسن در برابر 9 نوع HPV (6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52، و 58) محافظت میکند.
انواع دیگر واکسنها
درگذشته، واکسن چهار ظرفیتی (Gardasil, 4vHPV) و واکسن دوظرفیتی (Cervarix, 2vHPV) HPV توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مجوز داشتند.
آیا واکسن اچ پی وی مؤثر و بیخطر است؟
واکسیناسیون HPV بسیار خوب عمل میکند. واکسن اچ پی وی پتانسیل پیشگیری از بیش از 90 درصد سرطانهای ناشی از HPV را دارد و تعداد کمتری از نوجوانان و جوانان به زگیل تناسلی مبتلا میشوند. واکسیناسیون HPV همچنین تعداد موارد پیش سرطانی دهانه رحم را در زنان جوان کاهش داده است.
محافظت ارائه شده توسط واکسنهای اچ پی وی مدتزمان زیادی طول میکشد. افرادی که واکسنهای HPV دریافت کردند حداقل به مدت 12 سال تحتنظر قرار گرفتند و محافظت از آنها در برابر HPV بالا باقیمانده است و هیچ شواهدی مبنی بر کاهش در طول زمان وجود ندارد.
عفونتهای HPV و پیش سرطانهای دهانه رحم (سلولهای غیرطبیعی روی دهانه رحم که میتوانند منجر به سرطان شوند) از سال 2006، زمانی که واکسنهای اچ پی وی برای اولین بار در ایالات متحده استفاده شدند، کاهش یافتهاند. در بین دختران نوجوان، عفونت با انواع اچ پی وی که باعث بیشتر سرطانهای HPV و زگیل تناسلی میشوند، 88 درصد کاهش یافته است. در میان زنان جوان، عفونت با انواع اچ پی وی که موجب بیشتر سرطانهای HPV و زگیل تناسلی میشوند، 81 درصد کاهش یافته است. همچنین، در میان زنان واکسینهشده، درصد پیشسرطانهای دهانه رحم ناشی از انواع اچ پی وی که اغلب با سرطان دهانه رحم مرتبط هستند، 40 درصد کاهش یافته است.
عوارض جانبی واکسن اچ پی وی
شایعترین عوارض جانبی واکسن اچ پی وی خفیف است و دوام زیادی ندارد که آنها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- تورم یا درد در محل تزریق
- سردرد
- درجهحرارت بالا
- سرگیجه
- احساس بیماری
- خستگی
جمعبندی
همانطور که اشاره شد، HPV یک ویروس بسیار شایع است که از طریق رابطه جنسی منتقل میشود و ممکن است باعث ایجاد زگیل تناسلی شود. همچنین این ویروس میتواند در مراحل بعدی زندگی منجر به سرطان گردد. سالانه حدود 13 میلیون نفر، از جمله نوجوانان، به HPV آلوده میشوند. افراد میتوانند با واکسن اچ پی وی از خود در برابر سرطانهایی مانند دهانه رحم محافظت کنند. این واکسن به سیستم ایمنی کمک میکند تا در برابر برخی از گونههای HPV مقاومت بیشتری پیدا کند. به این معناست که اگر فرد بعداً با این گونهها مواجه شود، بدن میتواند راحتتر آنها را از بین ببرد. واکسن اچ پی وی برای کودکان 12 تا 13 ساله و افرادی که در معرض خطر ابتلا به HPV هستند توصیه میشود.