دسته بندی نشده

زندگی‌نامه چارلز داروین | کودکی، جوانی، نظریات و مرگ

به این مقاله امتیاز دهید

زندگی‌نامه چارلز داروین، به دلیل نقش برجسته‌ی‌ نظریه‌های او در تاریخ علم زیست‌شناسی، همواره موردتوجه بوده است. در این مقاله از مجله بیوزوم، به بررسی زوایای مختلف این زندگی‌نامه جذاب می‌پردازیم. پس با ما همراه باشید.

داستان زندگی‌نامه چارلز داروین با تولد او در سال ۱۸۰۹ در شهر شروزبری (Shrewsbury)، انگلستان آغاز می‌شود. پدرش که پزشک بود، امیدوار بود داروین در رشته پزشکی از دانشگاه ادینبرو در اسکاتلند فارغ‌التحصیل شود. داروین در سن شانزده‌سالگی وارد این دانشگاه شد، اما به‌سرعت آشکار شد که علاقه واقعی او به تاریخ طبیعی است، نه پزشکی. گفته می‌شود که دیدن خون او را به‌شدت ناراحت می‌کرد.

پس از این تغییر مسیر، او به تحصیل در رشته الهیات در دانشگاه کمبریج پرداخت. بااین‌حال، تمرکز داروین بیشتر بر مطالعه تاریخ طبیعی بود، علاقه‌ای که به‌تدریج به شوقی عمیق و ماندگار تبدیل شد و زندگی‌نامه چارلز داروین را به یکی از تأثیرگذارترین داستان‌های علمی تاریخ بدل کرد.

در واقع  قسمت اصلی زندگی‌نامه چارلز داروین از سال ۱۸۳۱ شروع می‌شود که داروین سفر خود را بر روی کشتی نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا، HMS بیگل (HMS Beagle)، به‌عنوان یک طبیعی‌دان آغاز کرد. هدف اصلی این سفر بررسی سواحل آمریکای جنوبی و نقشه‌برداری از بندرها برای تهیه نقشه‌های بهتر از منطقه بود.

داروین بخش زیادی از سفرش را در خشکی گذراند و نمونه‌هایی از گیاهان، جانوران، سنگ‌ها و فسیل‌ها جمع‌آوری کرد. داروین مناطق برزیل، آرژانتین، شیلی و جزایر دورافتاده‌ای مانند گالاپاگوس (Galápagos) را کاوش کرد و تمامی نمونه‌های خود را در جعبه‌هایی بسته‌بندی کرده و به انگلستان ارسال کرد.

پس از بازگشت به انگلستان در سال ۱۸۳۶، داروین کار خود را با جدیت ادامه داد و بررسی نمونه‌ها و یادداشت‌های جمع‌آوری‌شده طی سفرش به نتایج علمی پیشگامانه‌ای منجر شد. او فسیل‌هایی را که یافته بود با پالئونتولوژیست‌ها و زمین‌شناسان به اشتراک گذاشت و این تبادل علمی به پیشرفت در درک فرایندهای شکل‌دهنده سطح زمین کمک کرد. مطالعات داروین روی گیاهان و جانورانی که جمع‌آوری کرده بود، او را به این پرسش اساسی سوق داد که گونه‌ها چگونه شکل می‌گیرند و در گذر زمان تغییر می‌کنند. این پژوهش‌ها سرانجام او را به بینشی رساند که نامش را ماندگار کرد: نظریه انتخاب طبیعی.

در ادامه با نظریه انتخاب طبیعی که مطالعه زندگی‌نامه چارلز داروین را برای همه جذاب کرده است آشنا می‌شویم.

نظریه انتخاب طبیعی (Natural Selection) و تکامل (Evolution) چیست؟

در زندگی‌نامه چارلز داروین، نظریه انتخاب طبیعی نقشی اساسی ایفا می‌کند. به گفته داروین، افراد درون یک جمعیت از تنوع‌هایی برخوردارند که برخی از آن‌ها با محیط زندگی‌شان سازگاری بیشتری دارند. این سازگاری‌ها شانس بقا و تولیدمثل افراد دارای ویژگی‌های مطلوب را افزایش می‌دهد و به‌این‌ترتیب، این خصوصیات مفید به نسل‌های بعدی منتقل می‌شوند.

پنج اصل انتخاب طبیعی

پنج اصل انتخاب طبیعی توصیف شده توسط چارلز داروین را می‌توان با استفاده از نام اختصاری VISTA، مخفف تنوع، وراثت، انتخاب، زمان و سازگاری به‌خاطر سپرد.

تنوع (Variation)

در تمام جمعیت‌های هر گونه، تنوع فردی در صفات مختلف وجود دارد. اعضای این گونه می‌توانند از نظر ظاهر، اندازه، توانایی‌ها، مصونیت و ویژگی‌های متعدد دیگر متفاوت باشند. بسیاری از این تغییرات ناشی از وراثت ژنتیکی است اما می‌تواند به دلیل جهش‌های تصادفی نیز رخ دهد.

وراثت (Inheritance)

صفات مختلف موجودات زنده را می‌توان از طریق وراثت ژنتیکی به ارث برد. به عبارت دیگر، هنگامی که اعضای یک گونه تولید مثل می‌کنند، فرزندان آنها نیز احتمالاً همان ویژگی‌ها را دارند.

انتخاب (Selection)

منابع محیطی محدود است، بنابراین موجودات با ویژگی‌های سودمندی که بقای آنها را آسان‌تر می‌کند، بیشتر در محیط خود رشد کرده و تولید مثل می‌کنند. این افزایش شانس تولید مثل به این معنی است که فرزندان آنها احتمالاً همان ویژگی‌هایی را دارند که به اجدادشان کمک کرده است زنده بمانند.

زمان (Time)

با گذشت زمان، هر نسل به تولید فرزندان بیشتری با ویژگی‌های مفید ادامه می‌دهد. با گذشت زمان، صفات مفید همچنان در حال تجمع هستند و در نتیجه تغییرات قابل توجهی در ویژگی‌های کل جمعیت ایجاد می‌شود.

سازگاری (Adaptation)

چنین ویژگی‌هایی در نهایت در جمعیت رایج‌تر می‌شوند و کل گونه‌ها را برای زنده ماندن در محیط خود مناسب‌تر می‌سازد.

مناقشات پیرامون نظریه تکامل داروین!

در زندگی‌نامه چارلز داروین، نظریه داروین پس از ارائه تکان‌دهنده و بحث‌برانگیز تلقی شد. درحالی‌که این نظریه توسط تقریباً همه دانشمندان امروزی پذیرفته شده است، ایده‌های داروین هنوز توسط برخی افراد مورد مناقشه یا رد است.

یکی از منتقدان در زمان داروین، ریچارد اوون (Richard Owen)، آناتومیست مقایسه‌ای و دیرینه‌شناس انگلیسی بود.

درحالی‌که اوون با وقوع تکامل موافق بود، اما منتقدی سرسخت برای ایده انتخاب طبیعی داروین بود. او به‌جای آن، پیشنهاد کرد که ‘الگوهای ازپیش‌تعیین‌شده’ (Archetypes)  وجود دارند که تغییرات تکاملی گونه‌ها را هدایت می‌کنند.

طبق زندگی‌نامه چارلز داروین، در زمان او برخی از منتقدان پیشنهاد کردند که فقدان فسیل‌های انتقالی (که پیشرفت تدریجی یک‌گونه را در طول زمان نشان می‌دهد) دلیلی بر اشتباه بودن نظریه تکاملی داروین بود. بااین‌حال، در سال‌های بعد، بسیاری از این به‌اصطلاح «حلقه‌های گمشده» به سوابق فسیلی اضافه شدند و پشتیبانی دیرینه‌شناختی (Paleontological) برای این انتقال‌های تکاملی فراهم کردند.

برخی دیگر از منتقدان بر این باور خود تمرکز می‌کنند که همه زندگی از خلقت الهی ناشی می‌شود. بااین‌حال، توجه به این نکته مهم است که نظریه تکامل داروین بر چگونگی پیدایش حیات متمرکز نیست. در عوض، نظریه انتخاب طبیعی داروین توضیح می‌دهد که زندگی در طول زمان چگونه تکامل‌یافته است و چگونه این تنوع حیات روی زمین را توضیح می‌دهد.

داروین و درخت زندگی

چارلز داروین از مفهوم درخت زندگی در چارچوب نظریه تکامل استفاده کرد تا نشان دهد که همه گونه‌های روی زمین به‌هم‌وابسته هستند و از یک نیای مشترک تکامل یافته‌اند.

اولین طرح درخت زندگی داروین

نخستین طراحی داروین از درخت زندگی که در یکی از دفترچه‌هایش از سال ۱۸۳۷ یافت شده است. این تصویر با اجازه مدیران کتابخانه دانشگاه کمبریج بازنشر شده است.

نوک شاخه‌ها گونه‌هایی را نشان می‌دهد که امروزه هنوز زنده هستند. درخت همچنین گونه‌هایی را نشان می‌دهد که اکنون منقرض شده‌اند. داروین توضیح داد:

از اولین رشد درخت، بسیاری از اعضا و شاخه‌ها پوسیده شده و افتاده است و این شاخه‌های افتاده با اندازه‌های مختلف ممکن است نمایانگر آن دسته‌ها، خانواده‌ها و جنس‌هایی باشند که اکنون هیچ نماینده زنده‌ای ندارند و تنها در حالت فسیلی برای ما شناخته شده‌اند.

راسته‌ها، خانواده‌ها و جنس‌ها همه گروه‌هایی هستند که می‌توان از آنها برای طبقه‌بندی موجودات استفاده کرد.

خطوط روی درخت روابط تکاملی بین گونه‌ها را نشان می‌دهد. به‌عنوان‌مثال، نسخه اخیر درخت زندگی خطی را بین برخی از انواع دایناسورها و اولین پرندگان نشان می‌دهد، زیرا دانشمندان استدلال می‌کنند که پرندگان از دودمان خاصی از دایناسورها تکامل یافته‌اند.

این بدان معنی است که گونه‌هایی که نزدیک به هم هستند یافت می‌شوند که از یک شاخه سرچشمه می‌گیرند.

به‌عنوان‌مثال، انسان‌ها، شامپانزه‌ها، گوریل‌ها و اورانگوتان‌ها (Orangutans) همه میمون‌های بزرگ هستند، بنابراین همه آنها متعلق به یک شاخه از درخت زندگی هستند.

تاریخ فوت

چارلز داروین در سال 1882 در سن هفتاد و سه سالگی درگذشت. او در کلیسای وست مینستر (Westminster) در لندن، انگلستان به خاک سپرده شده است.

جمع‌بندی

 امید است بامطالعه این مطلب از مجله بیوزوم به آگاهی مطلوبی از زندگی‌نامه چارلز داروین رسیده باشید. به طور  خلاصه اگر بگوییم چارلز داروین، زیست‌شناس و طبیعی‌دان انگلیسی، در ۱۲ فوریه ۱۸۰۹ در شروزبری، انگلستان متولد شد. او در دوران جوانی به طبیعت علاقه‌مند بود و پس از تحصیل در دانشگاه‌های ادینبرو و کمبریج، در سال ۱۸۳۱ به سفر پنج‌ساله‌ای به‌دور دنیا با کشتی  HMS بیگل رفت. مشاهدات او در این سفر منجر به شکل‌گیری نظریه انتخاب طبیعی شد که در کتاب مشهورش “منشأ گونه‌ها”  (۱۸۵۹) منتشر کرد. این نظریه توضیح می‌دهد که گونه‌ها چگونه از طریق انتخاب طبیعی و با انتقال ویژگی‌های مفید به نسل‌های بعدی تکامل می‌یابند. داروین همچنین در تحقیقاتش درباره احساسات انسانی و تأثیرات آن بر تکامل مطالعه کرد. او تا پایان عمرش به تحقیق و نوشتن ادامه داد و سرانجام در ۱۹ آوریل ۱۸۸۲ در سن ۷۳ سالگی درگذشت و در کلیسای وست‌مینستر (Westminster) لندن به خاک سپرده شد. نظریه‌های او هنوز هم به‌عنوان بنیادی‌ترین توضیحات علمی درباره تنوع زندگی مورد پذیرش قرار دارند.

افسانه نعمتی

کارشناسی ارشد زیست شناسی - تکوین سلولی دانشجوی دکتری مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا